dijous, 11 de desembre del 2014

Salpam cap al TFM, la nova Ítaca personal

Avui ha estat el primer dia que m'he encarat amb el treball de final de màster. La temàtica és una: aconseguir un mapa digital amb geolocalitzacions que indiquin punts importants per a la nostra literatura. Punts importants són paratges que han inspirat a escriptors a realitzar les seues obres o bé que són indrets que apareixen de forma explícita en la literatura d'escriptors pitiüsos com Marià Villangómez, Josep Marí i Marí, Isidor Macabich, Neus Costa... I, a la vegada, abraçar també les contribucions de grans de les nostres lletres com Josep Pla, Joan Colomines o Baltasar Pòrcel que, al seu pas per les Pitiüses, hi deixaren un rastre literari destacable. 

La voluntat és crear un corpus accessible per als instituts (i per què no, també per a les escoles i per a les persones interessades que vulguin organitzar una excursió diferent) per poder fer sortides i rutes literàries per Formentera i també per indrets diversos d'Eivissa que vagin des de Vila fins a el Vedrà. 

Una eina d'aquestes característiques permetria oferir una visió més palpable de la literatura i també de la implicació de la nostra llengua en el territori. És una oportunitat fantàstica per combinar la terra, la llengua i la cultura a la possibilitat de conèixer el nostre entorn i d'entrar en contacte amb la ciutat i amb el medi natural. 


De moment s'inicia la primera etapa. Per ara he buscat diverses eines digitals a on poder començar la geolocalització literària. Estic buscant eines que em permetin escollir la cerca segons l'autor o el lloc que es desitja conèixer. Per ara he provat google maps de forma poc fructífera. L'eina de google permet crear mapes i geolocalitzar-los, però aquestes localitzacions són molt bàsiques i rudimentàries, massa. Sols permeten una fotografia i un peu de foto que no respecta els matisos de l'espaiat en la literatura. Són formats que, per entendre'ns, no admeten poesia.

Cercant per internet he trobat informació sobre la xarxa social Pinterest i aquest és el meu compte [Jordi Pinterest]. La pàgina ofereix la possibilitat d'enllaçar imatges amb textos a un mapa. Visualment és més atractiu que google maps però a la pràctica és tan poc pràctic o inclús pitjor. Pinterest permet fer àlbums, cosa que em facilitaria la possibilitat de crear diverses rutes, però només permet textos d'un màxim de 500 caràcters per geolocalització, fet que impossibilita del tot la incorporació de literatura. 

La cosa bona és que he trobat en Toni Solano a twitter, aquesta persona me la recomanà la tutora de màster perquè segurament podrà ajudar-me amb el tema de la geolocalització. De moment m'ha tornat l'amistat, ara ens seguim mútuament. Properament m'hi posaré en contacte, abans però, vull conèixer una mica millor tot aquest camp al que estic entrant. 

He buscat informació sobre la geolocalització i bé, ara mateix tot pareix bastant caòtic. Amb temps i paciència, però, desembullaré el palangre.

Crec que les taules excel són una pista important a tenir en compte en aquesta empresa. 

A continuació penj alguns enllaços que igual podran ser-me de profit:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada